( Senast uppdaterad: September 22 2014 02:25:43 )

Bokning

Först och främst behöver man ett avbeställningsskydd om man blir tvungen att ställa in resan på grund av sjukdom. Avbeställningsskydd finns ofta i tilläggsförsäkring till hemförsäkringen och dessutom ingår det ofta också om man betalar med betal- eller kredit-kort. Se kapitlet om försäkringar.

Har man flera typer av betal- eller kredit-kort, t.ex. ett vanligt minutenkort och ett Mastercard kort, så bör man kolla upp vilket av korten som har bäst reseförsäkring.

Det är enklast att betala resan via Internet vilket också brukar vara det billigaste alternativet. Köper man t.ex. en flygbiljett från Göteborg till Kuala Lumpur i Malaysia så blir den 400 kr billigare om man bokar den på Finnairs hemsida jämfört om man bokar den via telefonsamtal med Finnair.

Några resebolag har statlig resegaranti. Garantin gäller inte om man bara har köpt flygbiljetter. Kammarkollegiet har då fastställt en avgift som de måste deponera hos en bank. På kammarkollegiets hemsida kan man själv söka efter det bolag man tänker anlita (www.kammarkollegiet.se/resegarantier).

Branschregler säger att avbokningsavgiften skall vara max 5 procent av priset om avbokningen sker mer än en månad i förväg. Råder det oklarheter så är en vedertagen rättslig princip att det skall drabba den som står bakom oklarheterna.

Det är i princip aldrig tillåtet att ändra ett pris efter det att själva avtalet slutits. Egentligen finns det bara ett undantag och det är vid paketresor. I paketreselagen slås det fast att arrangören efter slutet avtal, men senast 20 dagar före avresan, kan kräva köparen på de extra kostnaderna som en ändrad valutakurs innebär. Kravet är att det i avtalet måste finnas ett skriftligt förbehåll om ett eventuellt valutatillägg och hur det skall räknas ut. Skulle valutaskillnaden gå åt andra hållet, till konsumentens fördel, så har man enligt lagen rätt till motsvarande avdrag på priset. Paragraf 11 i paketreselagen säger att ett eventuellt tillägg skall beräknas från den dag avtalet ingås, det vill säga bokningen görs, till 20 dagar innan avresa.

Bolag som är medlemmar av SRF, Svenska Resebyråföreningen, borgar för seriositet. Se www.srf-org.se.