( Senast uppdaterad: September 22 2014 02:25:43 )

Vaccination

Allmän information

Alla personer - oavsett om man reser utomlands eller stannar hemma i Sverige bör ha ett fullgott skydd mot polio, stelkramp och difteri. Är du vuxen och har fått fyra sprutor difteri- och stelkrampsvaccin rekommenderas att du tar en femte om det gått mer än 20 år sedan den fjärde sprutan togs. Män som har gjort militärtjänstgöring har ofta i samband med det fått en extra spruta mot stelkramp och difteri. För alla andra finns det anledning att fylla på med en extra dos. Med fem injektioner anses skyddet räcka mycket lång tid, sannolikt hela livet.

Vaccination mot gulsot ( hepatit A ) är ett måste inför många utlandsresor.

Det kan vara bra att vaccinera sig mot influensa för att minska risken att en dyr utlandsresa blir spolierad p.g.a. sjukdom.

Kolla upp om du behöver skydda dig mot malaria. Det händer att människor blir dödade av t.ex. lejon och ormar men det är inget mot alla de 1,5 till 2,7 miljoner människor som dör av malaria varje år. Det finns fyra olika typer men bara en är dödlig. Tyvärr är det den dödliga formen som vanligast drabbar svenskar. Att köpa malariamedicin i Sydostasien eller i Afrika är riskfyllt. Drygt hälften av medicinerna i affärerna är falska enligt världshälsoorganisationen WHO.

Man bör ta vaccin minst en månad innan resan för att kroppen ska ha tid att bilda antikroppar.

Tillbaka till menyn

Vanliga vaccin

Östra sjukhuset har kanske billigaste vaccinationerna i Göteborg men det gäller att vara ute i tid då de kan ha en månads väntetid.
Vaccination och resemedicinsk rådgivning efter tidsbest.
Infektionsmottagning - Östra sjukhuset

Nedan följer lite information om olika vaccin. Det kan löna sig att kolla upp priser på olika ställen innan man vaccinerar sig.

Hepatit A
Leverinfektion man kan bli rejält sjuk av. Det finns ingen behandling utan den måste läka ut av sig själv vilket kan ta upp till ett år.
Smittar via vatten och mat
2 dosor ger skydd i 20 år

Hepatit A+B
Hepatit B smittas via blod och kroppsvätskor.
I länder där smittan är extra vanlig, räknas den som en barnsjukdom eftersom den smittar från mamma till barn vid förlossningen. Nästan alla i Sydostasien har haft hepatit B. Ett betydande antal av dessa är smittsamma. Har du fullgott skydd mot mot A eller B kan du komplettera med ett vaccin mot den andra varianten.
3 dosor ger skydd i 20 år

Dukoral
Mot kolera och turistdiarré ( etec-bakterier ). Dukoral har en kortvarig skyddseffekt på ca 50% mot vissa etec-bakterier. 70% skydd mot turistdiarré i Thailand.
Drickes. Två dosor, två och en vecka innan resan, ger skydd i sex månader.
Ett nytt vaccin utvecklas som skall ge minst 70-procentigt skydd mot turistdiarré.
Etec-bakterier, enterotoxinbildande Escerichia coli, är den vanligaste orsaken till så kallad turistdiarré.

Stelkramp / difteri
De flesta personer som är födda från mitten av 1950-talet och framåt har fått ett grundskydd som omfattar tre vaccinationer samt en fjärde dos i 10 års-åldern. Män som gjort militärtjänstgöring före 1990 har i regel även fått en påfyllnadsdos. Likaså kan personer som varit utsatta för en sårskada ha fått en vaccination extra. Se till att du har ett grundskydd som omfattar tre stelkrampsvaccinationer. Därefter bör du fylla på med en fjärde dos efter ca 10 år. Denna dos ger ett cirka 30-årigt skydd.

Det finns gemensamt vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

Influensa
Brukar spridas efter jul och nyår. Varje vinter drabbas mellan 2 och 15% av Sveriges befolkning.

TBC - tuberkulos
9 miljoner drabbas varje år. Ca 2 miljoner dör.
8 av 10 dödsfall inträffar i fattiga länder.
Tuberkulos är en - i regel - luftburen smitta förorsakad av en bakterie. Vaccination mot tuberkulos infördes i större skala successivt under 1940- och 1950-talet då alla nyfödda barn samt flertalet skolbarn och värnpliktiga vaccinerades. I Sverige har sjukdomen varit så ovanlig att den rutinmässiga vaccinationen upphörde 1975. Personer födda därefter är därför oftast oskyddade mot sjukdomen. Risken för tuberkulos är betydligt större utomlands än i Sverige. Barn och ungdomar som saknar skydd inför en planerad längre tids vistelse i områden med stor smittrisk - framför allt i u-länderna - bör vara vaccinerade mot sjukdomen. Om du tidigare är vaccinerad blir en omvaccination sällan aktuell.

Tillbaka till menyn

Vaccinationsmottagningar & priser

På vaccinationsguiden www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/vaccineradig.html. finns det adresser och länkar till olika vaccinations-mottagningar. Det kan löna sig att kolla upp priser på olika ställen.

Tillbaka till menyn

Länkar

Nedan följer några länkar till webbsidor med bra information.

www.apoteket.se
Gå in i menyn under "Hälsa & levnadsvanor => Medicin på resan".

www.apotea.se
Använd menyn "Reseförpackningar".

vaccin.se
Bra information om vilka vacciner man bör ta då man besöker ett visst land.
Bra information om vaccinationsmottagningar i angivna städer.

www.folkhalsomyndigheten.se
Den 1 januari 2014 gick Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut ihop och bildade Folkhälsomyndigheten. Under rubriken utbrott kan man läsa om sjukdomsutbrott i olika länder. De kan t.ex. ge information att ett antal turister har drabbads av malaria då de har besökt en viss turistort. Under rubriken 'Vaccinationer' finns bra information
( www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/ ).

www.vaccinationsguiden.se
Bäst information om resevaccinationer. Vaccinationsguiden har också bra länkar till andra reserelaterade sidor.

www.who.int/emc
World Health organization har diverse information på engelska.

www.tripprep.com
Travel Health Online har information på engelska.

www.travelhealth.com
Travelers' Health är engelska motsvarigheten av Vaccinationsguiden.

www.1177.se/
Sjukvårdsrådgivningen har information till resenärer. Den drivs av Sveriges landsting.

Tillbaka till menyn